dilluns, 9 de maig del 2011

EL MASSATGE INFANTIL


Què és el massatge infantil? 

És una antiga tradició inherent a moltes cultures d'arreu del món, que està sent redescoberta a Occident.Està ja científicament demostrat que l'amor, les carícies la nutrició afectiva entre l'infant i els que l'envolten, tenen un important efecte positiu sobre el seu desenvolupament. Molts estudis revelen els beneficis d'un contacte afectiu com a part integral dels primers anys de vida, així com els desafortunats resultats experimentats quan falla aquesta atenció. El massatge infantil és un dels més agradables i fàcils mètodes per establir aquest primer contacte tan positiu.

En què es basa el massatge infantil? 

El contacte pell a pell és una necessitat bàsica, especialment per a un nadó que no té una altra possibilitat de sentir-se estimat, acceptat, calmat, o contingut. Amb una seqüència de moviments, el massatge proposa una trobada, en un espai i un temps, d'una gran qualitat entre els p / mares i els fill / es des que són nadons. Facilita, entre moltes altres coses, la comunicació, la consciència corporal i les relacions de confiança i seguretat. El Massatge Infantil té en compte el respecte, per saber si el nen / a ens dóna permís per començar, i l'escolta, per interpretar la seva resposta i acceptar-la, sigui o no la que esperàvem. Aquests són els missatges que el petit / a rep i que passaran a formar part de la seva actitud en la vida.

En què ens pot ajudar el massatge infantil?
En el nostre ritme de vida, moltes vegades no tenim temps per comunicar-nos i els nens / es es veuen arrossegats a un ritme massa ràpid perquè puguin processar adequadament, tots els estímuls i informació que reben. El Massatge Infantil posa en contacte ap / mares i fill / es facilita la interacció, estimula els sistemes neurològic, respiratori, immunològic, circulatori, gastrointestinal i endocrí, ajuda a la relaxació i alliberament de tensions; intensifica la comunicació entre els nens / es i les persones del seu entorn i permet escoltar, adaptar-se i estar més en contacte amb les seves necessitats. El Massatge infantil facilita els vincles afectius perquè inclou els elements principals per establir-los: mirada, contacte pell a pell, somriures, sons, abraçades, olor, emissions de veu i respostes.

Origen i història del massatge infantil

El massatge infantil és un art molt antic aplicat als nadons per estimular els seus sentits i nodrir afectivament, a través de la pell. Aquesta tradició va ser relegada per les societats modernes, sent utilitzada només en les cultures que van conservar més el contacte amb la naturalesa humana. Així s'ha mantingut latent fins que s'ha pogut recuperar per ajudar-nos a satisfer unes necessitats, considerades bàsiques, que es cobreixen a través de la pell. Vimala Shneider McClure, va fer una adaptació de diferents tècniques de massatge per a ser aplicades, adaptades i compreses en la nostra societat, on les carícies, el contacte i la calor humà es van arribar a entendre com una forma de malcriar als nadons. Amb aquesta finalitat es va crear, el 1981, l'Associació Internacional de Massatge Infantil-IAIM, que va arribar a Espanya en 1993 amb el nom d'AEMI.